09.06.2016

PESTO Z KALAFIORA I POKRZYWY

Tej wiosny mam duży apetyt na kalafiory, dlatego wepchnęłam je nawet do pesto. Uważam, że wyszło bardzo smacznie i na pewno będę dalej eksperymentować z tym warzywem.
Pokrzywa to mój obowiązkowy "superfood". Zamiast zamawiać przez internet paczki owoców goji, nasion chia czy spiruliny, polecam wyjść na dwór i nazrywać zielska :)
(nie to żebym miała coś przeciwko goji itp - sama ją czasem zjadam, ale o wiele bardziej cenię nasze rodzime dobroci)



Składniki:
♥ pół niedużego kalafiora
♥ 2 szklanki liści pokrzywy
♥ 1/4 szklanki ziaren słonecznika
♥ 2 łyżki oliwy
♥ sól, pieprz


Wykonanie:

Kalafiora gotujemy na parze.
Pokrzywę blanszujemy (tak samo jak robi się to z liśćmi szpinaku).
Nasiona słonecznika mielimy.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Podajemy z makaronem lub zjadamy jak pastę kanapkową.

3 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie, spróbuję przygotować może się uda :) Nie jadłem jeszcze czegokolwiek co było by z pokrzywą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwyższa pora zacząć, bo to bardzo zdrowa roślina :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł z kalafiorem- pokrzywę też dodaję do wszystkiego- od koktajlu po danie główne ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...