24.10.2016

LEKKI KRUPNIK WEGAŃSKI

Ostatnio w modzie są zupy kremy, jednak ja zdecydowanie preferuję te z kawałkami warzyw.
Dziś wrzucam przepis na jesienny, delikatny krupnik:

wegańska zupa z kasza jaglaną jarmużem lekki krupnik

Składniki:
♥ 100g kaszy jaglanej
♥ duża marchewka
♥ duża pietruszka
♥ 70g jarmużu
♥ 100g pora
♥ garść grzybków mung (można pominąć, nie wpływają na smak zupy, ale są fajnym urozmaiceniem)
♥ 1,25 l bulionu
♥ 2 łyżki oliwy
♥ liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
♥ pieprz, sól
♥ koperek

Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.
Marchew oraz pietruszkę kroimy w kostkę, pora w półksiężyce.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią ww. warzywa, smazymy 5 minut.
Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy kaszę, grzyby, przyprawy.
Po 15 minutach dodajemy posiekane liście jarmużu i gotujemy zupę jeszcze 5-10 minut.
Po przelaniu do talerzy, posypujemy koperkiem.


21 komentarzy:

  1. jestem uczulona na jaglaną :( czy próbowałaś inną kaszę lub proponujesz cos do zamiany żeby smakowało również dobrze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że orkiszowa, jęczmienna albo pęczak też by pasowały :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie zupy i kasze jaglaną i tą olbrzymią ilość kopru też mniaaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym chyba się nie najadł, do zupy zawsze musi być drugie danie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest właśnie propozycja na pierwsze danie :)
      choć ja lubię zjeść 3 talerze zupy jako obiad ;)

      Usuń
  4. Krupnik to moja ulubiona zupa z dzieciństwa ;) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z kaszą jaglaną, jeszcze nie jadłam krupniku w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Idealne! Zrobię może nawet jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam krupniku z kaszą jaglaną! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, jak w zupie jest tak mnóstwo warzyw :) Bardzo lubię zupy i często je jem, niemalże zawsze w wersji wege :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Jeszcze w połączeniu z kaszą jaglaną to już bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczna zupa, a prażenie kaszy wpływa pozytywnie nie tylko na smak, ale też podnosi właściwości zdrowotne : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie składniki mam, więc będzie zupka. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie mam jarmu w lodówce i zastanawiałam się co z Nin zrobić:-) resztę składników też mam więc będzie zupa:-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię jarmuż w każdej postaci, najczęściej wrzucam go do surówek, ale w zupach też uwielbiam

      Usuń
  13. Z chęcią spróbuje, wygląda bardzo apetycznie, a krupnik ogólnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasza jaglana jest idealna na podniesienie odporności - w sam raz na jesienne klimaty. Ja zupy robię na przefiltrowanej wodzie z mojego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją, dzięki temu super smakują.

    OdpowiedzUsuń
  15. Może w takiej wersji by mi posmakował, ogólnie nie cierpie krupniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co zauważylam, każdy robi krupnik inaczej ;) jestem pewna, że mogłabyś znaleźć takie połaczenie składników, które by ci zasmakowało :)

      Usuń
  16. Jaglana kasza to wyzwanie nawet w krupniku. Są tacy którzy za nic na świecie jej nie ruszą. Ja ją uwielbiam więc krupnik bardzo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...