30.11.2016

SURÓWKA Z JARMUŻEM

Zimą też trzeba pamiętać o surówkach :) Wybór warzyw jest mniejszy, ale nadal można stworzyć z nich coś pysznego.

raw-wegańska-witariańska-surówka-sałatka-jarmuż-konopie-marchewka-przepis
Składniki:
♥ 3 liście jarmużu
♥ 4 liście sałaty
♥ marchewka
♥ 2 łyżki nasion konopi
♥ łyżka sezamu
♥ łyżeczka oleju rzepakowego
sos:
♥ łyżka oleju rzepakowego
♥ łyżeczka soku z cytryny
♥ łyżka syropu klonowego (lub miodu)
♥ łyżeczka sosu sojowego
♥ zmiażdżony ząbek czosnku

Wykonanie:
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Liście rwiemy na małe kawałki, skrapiamy olejem i masujemy az zmiękną.
Liście sałaty rwiemy, marchewkę ścieramy na tarce.
Warzywa łączymy.
Konopie oraz sezam mielimy i posypujemy nimi surówkę.
Łączymy składniki sosu i  polewamy nim warzywa.

9 komentarzy:

  1. Fakt, mimo mniejszej dostępności warzyw, przy dobrym kombinowaniu można coś pysznego stworzyć. Jak widać na przykładzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pełnowartościowa surówka. Na pewno bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna, pożywna i zdrowa. Super surówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego warto pamiętać o surówkach chociaż w jednym posiłku dziennie :)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu ja jeszcze ani razu nie spróbowałam jak smakuje ten jarmuż...hmmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od kilku lat jem go nałogowo ;) co dzień ląduje w lunchboxie do pracy :-)

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...