12.12.2016

ZDROWY BUDYŃ Z ... PIETRUSZKI :-)

Jeżeli ktoś z Was na myśl o warzywnym budyniu, wyobraża sobie mdłą papkę, której brak słodyczy, jest w wielkim błędzie! Budyń z korzenia pietruszki jest słodki, kremowy i pyszny! Przyrządza się go niemal tak łatwo jak budyń z torebki.

Składniki:
(na 1 porcję)
♥ 250g korzenia pietruszki
♥ 30g suszonych daktyli
♥ łyżka masła orzechowego
♥ łyżka oleju kokosowego
♥ szklanka wody
♥ cynamon, wanilia

Wykonanie:
Pietruszkę pieczemy przez godzinę w 180c. (ewentualnie można ją ugotować)
Upieczone warzywo wrzucamy do blendera, wlewamy wodę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy na gładki krem.

11 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na to, że z korzenia pietruszki można przygotować budyń! Fajna inspiracja, na pewno niedługo wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pietruszki?? Nie ma wafla, muszę zrobić i przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warzywny terror ;) nawet do deserów wciskam zdrowe rzeczy :D

      Usuń
  3. Spodziewałam się budyniu z kaszy jaglanej! A tu proszę taka niespodzianka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię czasami z kaszy, ale mnie nie powala. wolę ten pietruszkowy :)

      Usuń
  4. Wow, nigdy sie nie spotkalam! Brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak już wspomniałam na FB - brzmi naprawdę pysznie! I intrygująco. :D Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. rzadko korzystam z wegańskich przepisów, z pewnością kiedyś wypróbuję ale jakoś takie szczególnie nie ciągnie mnie do tego! Prawda jest jednak taka że to własnie weganie muszą się wykazać kreatywnością a przede wszystkim umiejętnością łączenia składników, bo nie sztuką jest zrobić wołowinę z dodatkami ale budyń z korzenia pietruszki już tak;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przypuszczałabym, że można z pietruszki zrobić budyń! :D Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...