06.01.2017

FRYTKI INACZEJ -na słodko !

Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka.
Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy.
Wyszło wyśmienicie!

Składniki:
♥ 300g ziemniaków - waga już po obraniu
♥ 3 łyżki cukru kokosowego
♥ łyżka oleju kokosowego
♥ łyżka mąki
♥ łyżeczka cynamonu
♥ łyżka wody
♥ szczypta soli

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy na frytki, wrzucamy do miski.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Frytki wykładamy na blachę (pokrytą papierem do pieczenia lub silikonową), pieczemy je w temperaturze 200c do momentu az brzegi się zarumienią i staną chrupiące, czyli ok 25-30minut

*użycie cukru kokosowego nie jest bez znaczenia, ponieważ ma on karmelowy posmak. nie wiem czy ze zwykłym cukrem ziemniaki skomponują się równie dobrze.
  olej kokosowy można zastąpić kakaowym. z sezamowym tez mogłoby wyjść ciekawie.

Frytki nie wychodza bardzo słodkie, ale ziemniak nabiera nowego, fajnego charakteru. Gorąco polecam :)

16 komentarzy:

  1. Muszą bardzo ciekawie smakować ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, czy to jeszcze frytki, ale z pewnością warto spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dominuje smak pieczonego ziemniaka, więc myślę, że nadal frytki :)

      Usuń
  3. To może być ciekawe kulinarne smakowanie, taka inna odsłona frytek, chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie frytki w innym wydaniu, to cos dla moich nastolatków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym trochę zmniejszyła bogactwo dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei następnym razem chyba zwiekszę ;) każdy musi kombinować pod swój własny gust :)

      Usuń
  6. O kurczę, dla mnie to zaskoczenie. Nie pomyślałabym, że takie połączenie może mieć sens, a tu taka niespodzianka. Cukier kokosowy faktycznie ma specyficzny wpływ na smak, w ciasteczkach był super :) na pewno będę pamiętać o Twoim pomyśle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujący pomysł, uwielbiam klasyczne frytki z ziemniaków, będę musiała te wypróbować. Zastanawiam się czy w takim wydania nie będą podobne w smaku do batatów. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię frytki w każdym wydaniu (też kombinuję z różnymi warzywami i o dziwo przekonałam się nawet do pieczonej pietruszki), więc i te Twoje kuszą ;-) Jeszcze nigdy nie próbowałam cukru kokosowego, więc będę miała okazję przetestować go z tymi frytkami.

    Pozdrawiam, Magda (www.limonkowy.com)

    OdpowiedzUsuń
  9. damn, a jaka alternatywa do tych kokosowych składników?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobra... na tyle odjechany pomysł, że dzisiaj spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...