25.01.2017

KIMCHI - ZUPA

Wrzucałam niedawno przepis na kimchi - klik.
Dziś pójdziemy o krok dalej i przygotujemy na jego bazie zupę w azjatyckim stylu.

tofu-zupa-koreańska-algi-kimchi-zdrowa

Składniki:
♥ solidna porcja kimchi wraz z sokiem - ok. 3-4 szklanek
♥ duża cebula
♥ 1-2 szklanki posiekanych warzyw (u mnie marchewka, fasolka, kapusta, seler naciowy)
♥ kostka tofu
♥ arkusz alg nori (takie same jak do sushi)
♥ łyżka oliwy
♥ woda

Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smazymy aż się zeszkli.
Dodajemy kimchi, warzywa oraz tofu pokrojone w kostkę. Zalewy wodą, aby przykryła całość.
Gotujemy 20 minut.
Kruszymy arkusz nori na mniejsze kawałki i wsypujemy do zupy.

3 komentarze:

  1. Chętnie bym takiej zupy spróbowała. Niech tylko ktoś ją dla mnie przygotuje, bo jestem zupełnym beztalenciem w sprawach kulinarnych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, takie dania lubię najbardziej, prosto i smacznie.

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...