27.01.2017

SAŁATKA Z BRUKSELKI

Brukselka to trochę zaniedbywane przeze mnie warzywo. Nie wiem czemu, bo uważam, że pieczona i surowa jest przepyszna. Dziś proponuję ją w wersji sałatkowej:

Składniki:
♥ 350g brukselki
♥ duża cebula
♥ 40g żurawiny suszonej
♥ 2 łyżki oliwy
♥ 2 łyżki soku z cytryny
♥ 1,5 łyżki syropu klonowego (lub miodu itp)
♥ sól, pieprz


Wykonanie:
Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju.
Brukselkę dość drobno kroimy, mieszamy z cebulą i żurawiną.
Łyżkę oleju łączymy z sokiem z cytryny, syropem i przyprawami - gotową mieszanką polewamy sałatkę.

9 komentarzy:

  1. Mam puszkę brukselki w spiżarni i od paru miesięcy zastanawiam się, co mam z nią zrobić. Teraz tylko miód i do dzieła, dzięki za poradę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak brukselka z puszki się sprawdzi (jest chyba gotowana?) w takim zestawieniu, polecałabym jednak surową :). choć oczywiście warto eksperymentować.

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł. Chętnie wypróbuję przepis na tą prostą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł na sałatkę, nie wpadłabym na takie połączenie sama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem banalnie proste dania, okazują się najbardziej zaskakujące ^_^

      Usuń
  4. Przy najbliższej okazji zrobię taką mieszankę - zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie mam odwagi spróbowania jej na surowo, ale gotowaną i duszoną kocham ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...