10.07.2017

CIASTO MARCHWIOWE *WEGAŃSKIE*

Ciasto marchwiowe piekę przeważnie zimą, ale uważam je za "bezpieczny" wypiek do przygotowania dla gości, stąd pojawił się u mnie o tej porze roku.

ciasto-marchewkowe-czekoladowe-przepis-wegański
Składniki:
♥ 700g marchewki
♥ 2 szklanki mąki owsianej
♥ pomarańcza
♥ 250g suszonych daktyli
♥ 3/4 szklanki oleju (użyłam kokosowego)
♥ 1/2 szklanki orzechów włoskich + 2-3 łyżki do posypania z wierzchu
♥ 2 łyżeczki cynamonu
♥ łyżeczka sody
♥ łyżeczka soli
♥ 2 łyżki soku z cytryny
polewa:
♥ tabliczka gorzkiej czekolady
♥ 3 łyżki oleju kokosowego
♥ szczypta soli

Wykonanie:
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Daktyle siekamy w paski, mieszamy z sokiem i odstawiamy.
Marchewkę ścieramy na tarce (drobnych oczkach), mieszamy z orzechami, daktylami wraz z sokiem, sokiem z cytryny, olejem.
Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, cynamon, sodę, sól. Mieszamy.
Łączymy część suchą z mokrą.
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy godzinę w temp. 180c.
Studzimy.
(jestem fanką ciepłych ciast prosto z pieca, ale tutaj musimy dać ciastu ostygnąć, inaczej nie złapie zwartej konsystencji. najlepiej odstawić je na całą noc)
Ciasto polewamy gorzką czekolada roztopioną wraz z olejem kokosowym i szczypta soli.
Posypujemy orzechami

5 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam ciasta marchewkowego a w wersji wegańskiej w ogóle. Ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto znam już w różnych wariantach. Twój jest dość oryginalny, wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, ale świetny przepis! Uwielbiam ciasto marchewkowe. Aż poczułam ssanie w żołądku, chyba czas na drugie śniadanko ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też głównie pojawia się w chłodniejsze miesiące gdy nie ma tylu świeżych owoców. Ale może watro się skusić i podać go z porzeczkami. Chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porzeczki nawet kolorystycznie pięknie się zgrają - czerwone :D

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...