21.08.2017

CHLEBEK CUKINIOWY

Chlebek/ciasto cukiniowe - nie jest wyraźnie słodkie, ale jako deser też się sprawdzi.
Smaczne w towarzystwie mleka (zwykłego czy też roślinnego).
Korzystałam z przepisu Klaudyny Hebdy (http://klaudynahebda.pl/) ale zmieniłam nieco proporcje.


Składniki:
(na całą formę - na zdjęciu widać połówkę)
♥ ok 1,2 kg cukinii
♥ 1 szklanka mąki owsianej
♥ 1 3/4 szklanki mąki białej
♥ 1/2 szklanki kakao
♥ 3/4 szklanki cukru
♥ 150g masła
♥ 2 jajka
♥ łyżka proszku do pieczenia (płaska)
♥ pół łyżeczki soli
♥ pół łyżeczki zmielonego kardamonu

Wykonanie:
Ścieramy cukinię na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z soku. Powinniśmy uzyskać 4 szklanki pulpy.
W naczyniu mieszamy mąkę z kakao, cukrem, proszkiem, solą oraz kardamonem.
Masło w temperaturze pokojowej łączymy z jajkami oraz cukinią.
Wilgotną masę dodajemy stopniowo do suchej, mieszamy.
Uzyskujemy gęste ciasto, które przekładamy do formy. Proponuję użyć prostokątnej, a nie jak ja okrągłej - lepiej się będzie piec.
Pieczemy przez około godzinę (po 40 minutach można zacząć sprawdzać suchym patyczkiem w jakiej "formie" jest ciasto) w temperaturze 180c.
Ciasto chłodzimy, aż całkiem wystygnie. Ciepłe ma nieciekawą konsystencję. Najlepiej smakuje drugiego dnia.

3 komentarze:

  1. kurcze wszyscy coś pieką z cukinii chyba i ja muszę w końcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia się zrobiła bardzo popularna ostatnio. ;)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...