22.09.2017

MUFFINKI Z ... BURAKA (wegańskie)

Pod moim ostatnim wpisem pojawiły się pytania o ciasto z buraka.
Myślę, że najfajniejszymi warzywami do wykorzystywania w słodkich wypiekach są właśnie buraki, a także cukinia i czerwona fasola.

Poniższy przepis to taka najprostsza wersja buraczkowego ciasta czekoladowego :)
Gdy gotuję buraki do obiadu, zawsze wrzucam do garnka o kilka sztuk więcej, żeby mieć do słodkości.


Składniki:
(na 6 niedużych muffinek)
♥ 2 duże buraki
♥ mała pomarańcza
♥ 140g mąki owsianej (inna też może być)
♥ 2 garści daktyki - ok. 180g
♥ 4 łyżki kakao
♥ 5 łyżek oleju kakaowego lub kokosowego

Wykonanie:
Buraki gotujemy lub pieczemy, obieramy. Ścieramy na drobnej tarce.
Olej kakaowy rozpuszczamy i dodajemy wraz z mąką i kakao do buraków.
Pomarańczę miksujemy blenderem, daktyle siekamy. Dodajemy do ciasta.
Masę dokałdnie mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki.
Pieczemy w temp. 180c około 35min.
Czekamy aż wystygną, aby złapały lepsza konsystencję.

1 komentarz:

  1. Podkradam przepis :) Lubie nowinki i takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...