28.12.2017

KNEDLE Z PIECZARKAMI

Knedle kojarzą mi się głównie ze słodkim farszem owocowym, jednak preferuje te nadziane warzywami.

Przepis podaję w dwóch wersjach: klasycznej (z jajkiem) oraz wegańskiej


Składniki:
(na 20 sztuk)
Ciasto:
♥ 10 dużych ziemniaków
♥ 1 szklanka mąki
♥ 1/2 szklanki kaszy manny
♥ 2 jajka
♥ odrobina soli
Farsz:
♥ 500g pieczarek
♥ 2 cebule
♥ jajko
♥ 3 łyżki oleju
♥ 2 łyżki otrębów
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odparowujemy i dokładnie ubijamy.
Gdy ostygną, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na kawałki, z których powstaną knedle.
Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę, a po chwili dodajemy starte pieczarki. Smażymy aż odparuje z nich cały sok.
Dodajemy pozostałe składniki do farszu.
Z kawałków ciasta formujemy okrągłe, cienkie placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy knedle.
Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy przez chwilę od wypłynięcia na wierzch.
............................

dodano 04.03.2018:
Dziś  zrobiłam te knedle w wersji wegańskiej

Ciasto:
♥ 1 kg ugotowanych ziemniaków (zważone po ugotowaniu!)
♥ 100g mąki białej - krupczatki
♥ 100g kaszy manny
♥ 50g mąki ziemniaczanej
Farsz:
♥ Drobno posiekane 2 cebule + ok 500g zmiksowanych pieczarek (można zetrzeć) + sól, pieprz.
Podsmażone na patelni do odparowania wody

Wykonanie jak wyżej.


5 komentarzy:

  1. Knedle ostatnio jadlam kilka lat temu jak mieszkalam w Czechach, ciekawa interpretacja z warzywami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe te Twoje knedle z pieczarkami... jedynie, że nie jem glutenu i musiałabym zastąpić inną mąką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy obecnej gamie mąk bezglutenowych, to żaden problem :)

      Usuń
  3. Do tej pory knedle jadłam zawsze na słodko chyba dziś na obiad wypróbuję Twój przepis :) bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...