12.01.2018

FASOLA ZE ŚLIWKĄ

Uwielbiam pasztety na bazie roślin strączkowych, do których dodane są suszone śliwki lub żurawina. Ostatnio znów miałam apetyt na takie połączenie, ale byłam zbyt głodna, żeby czekać aż upiecze się pasztet. Dlatego zrobiłam takie danie:


Składniki:
(na 2 porcje)
♥ 2 puszki białej fasoli
♥ 2 małe marchewki
♥ 2 cebule
♥ 100g suszonych śliwek
♥ 3 łyżki oleju
♥ 3 liście laurowe
♥ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
♥ łyżeczka tymianku
♥ pół łyżeczki papryki
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną cebulę. Po chwili dorzucamy marchewkę, solimy i smażymy przez 3 minuty.
Dodajemy śliwki, wszystkie przyprawy oraz odsączoną z zalewy fasolę.
Wlewamy niewielką ilość wody i gotujemy parę minut stale mieszając.

4 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam dania z fasoli ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi trochę kontrowerysjnie!;) Ale chętnie bym spróbowała. Lubie nowości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam takiego połączenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...