06.01.2018

INDYJSKIE KOTLECIKI (wegańskie)

Dawno nie pojawiała się na blogu kuchnia indyjska.
Dawno nie było też kotletów.
No to nadrabiamy! ☺

Kotlety są bardzo aromatyczne.





Składniki:
(na 30 kuleczek)

♥ 1 szklanka fasolki mung
♥ 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
♥ 5 garstek liści szpinaku (mała miska)
♥ 6 łyżek sezamu

♥ łyżeczka czerwonej pasty curry
♥ 2 łyżeczki startego imbiru
♥ łyżeczka startej kurkumy
♥ łyżeczka nasion kolendry (utartych w moździerzu)
♥ łyżeczka soli

♥ olej do smażenia

Wykonanie:
Fasolkę moczymy przez noc w wodzie.
Gotujemy ją do miękkości i ugniatamy widelcem/tłuczkiem na masę.
Szpinak siekamy i wrzucamy do rondelka na kilka minut, aby liście zmiękły.
Dodajemy do fasolki szpinak oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie miezsamy.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na głębokim tłuszczu aż całkiem się zarumienią.

Kotleciki zjadłam z ryżem, surówką z ogórka i sosem jogurtowym.


5 komentarzy:

  1. wyglądają zachęcająco :) Ostatnio kilka już przepisów na wszelkie wegetariańskie kotleciki wypróbowałam, więc tych też z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze te kotleciki, idealne na przekąskę na imprezę. Chyba są dość ostre, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mocno czuć przyprawy, ale nie ma tam takiej ostrości jaką daje np chili tzn palącej gardło. na pewno są wyraziste w smaku :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie aromatyczne dania :) myślisz że wykorzystanie innego rodzaju fasoli bardzo zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama się nad tym zastanawiałam, czego można użyć zamiast mung. Myślę, że ciecierzyca by się sprawdziła, może zielona soczewica albo biała fasolka również. trzeba eksperymentować :)

      Usuń

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...