17.03.2018

Omlet z zielskiem i bakaliami - KUKU SABZI

Kuku to danie kuchni perskiej, przypominające nieco nasz omlet.
W zależności od dodatków wyróżnia się różne rodzaje kuku. Sabzi to wersja zielona.

Danie serwuje się jako posiłek noworoczny - zioła symbolizują odrodzenie, a jajka  płodność.


Składniki:
(na dwa omlety z małej patelni lub jeden duży)
♥ 5 jajek
♥ 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
♥ 1 szklanka posiekanego koperku
♥ 1 szklanka posiekanego szczypiorku
♥ 1 szklanka posiekanej kolendry
♥ 1/3 szklanki orzechów włoskich
♥ 3 łyżki żurawiny
♥ łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 3/4 łyżeczki kuminu
♥ 3/4 łyżeczki kardamonu
♥ łyżeczka soli
♥ 1/2 łyżeczki pieprzu
♥ łyżka oleju (do smażenia)

Wykonanie:
Zieleninę drobno siekamy.
Orzechy prażymy na patelni.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
Dorzucamy orzechy, żurawinę oraz zielsko. Dokładnie mieszamy.
Na oleju smażymy omlet - jeśli nie jest duży można go w trakcie przełożyć na drugą stronę. Przy większym polecam smażyć pod przykryciem, aż będzie gotowy (bez przekładania).

przepis bierze udział w zabawie #zielonomi zorganizowanej na blogu pinkcake.blox.pl

4 komentarze:

  1. Sporo tego zielska! Spróbuję, jak już mi to zielsko urości w ogródku! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! dlatego ten przepis tak mi się podoba - bo dominuje zielenina a nie jajko

      Usuń
  2. Zapachniało wiosną i trochę azjatyckimi klimatami.

    OdpowiedzUsuń
  3. samo zdrowie ! :) pysznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...