17.04.2018

CHLEB Z BURAKIEM I FETĄ

Ostatnio wróciłam do zwyczaju pieczenia w niedziele chleba, który w kolejnych dniach służy mi za dodatek do posiłków zabieranych do pracy.
Aby nie było nudno, do ciasta przeważnie dorzucam ziarna i bakalie albo starte warzywa. Tym razem wybrałam buraka i ser feta.

Przepis można zweganizować - ser zastąpić tofu, ale polecam wówczas dodać solidny chlust oleju, ponieważ feta jest tłusta. Zamiast maślanki można wziąć jogurt sojowy.
(nie piekłam w ten sposób, ale podejrzewam, że byłoby ok)



Składniki:
♥ 1 burak ok. 350g
♥ 250g fety
♥ 450ml maślanki
♥ 600g mąki pszennej
♥ 2 łyżeczki rozmarynu
♥ 1 łyżeczka tymianku
♥ 1 łyżeczka czarnuszki
♥ 1,5 łyżeczki soli
♥ 1, 5 łyżeczki sody
♥ łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:
Buraki ścieramy na tarce i odsączamy przez gazę z soku.
Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Wlewamy maślankę z octem, dokładnie mieszamy.
Buraki wrzucamy do ciasta. Dodajemy również pokruszoną na kawałki fetę, rozmaryn oraz tymianek.
Po wymieszaniu, przekładamy ciasto do formy, posypujemy czarnuszką i rozmarynem.
Pieczemy w temp. 200c przez pół godziny

Idealnie jeśli rozmaryn i tymianek będą świeże - wówczas dodajemy ich nieco więcej niż podałam to w przepisie.

5 komentarzy:

  1. Joanna Skrzypek17 kwietnia 2018 10:28

    Ten chleb wygląda przepysznie, mam nadzieję, że również tak smakuje :) poczekam na weekend i sama wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis! Wczoraj miałam okazję jeść burgera z gotowanym burakiem i przyznam, że podbił mój żołądek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj smakować przepysznie to też musi... jutro próbuję :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...