23.04.2018

CHLEB Z POKRZYWĄ

Ten chleb piekę regularnie, bardzo go lubię :-) .


Składniki:
(na małą keksówkę)
♥ 100 g pokrzywy
♥ 250g mąki
♥ 150g oleju
♥ 10 suszonych pomidorów
♥ 3 jajka
♥ 200ml wody
♥ 1 łyżka proszku do pieczenia
♥ pełna łyżeczka tymianku, ł. rozmarynu
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Pokrzywę płuczemy i drobno siekamy.
Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, aby zmiękły.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Olej łączymy z wodą i jajkami.
Łączymy suche składniki z mokrymi, dorzucamy pokrzywę oraz posiekane pomidory. Przyprawiamy, dokłądnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy.
Chlebek pieczemy przez 45minut w 180c.



                                                                         Pokrzywa
                                                                      Urtica dioica




3 komentarze:

  1. Joanna Skrzypek23 kwietnia 2018 09:59

    Regularnie piję pokrzywę, ale nie miałam pojęcia, że można z nią zrobić tak smacznie wyglądający chleb! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią skorzystam z Twojej propozycji, ostatnio z powrotem polubiłam pokrzywę.
    A 100g to mniej więcej ile? 2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie prosty i szybki przepis, pokrzywa, niby chwast, ale w wielkim mieście "towar" nie do zdobycia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...