08.04.2018

SMAKOŁYKI ZBIERACZA ROŚLIN - początek wiosny

Ależ się cieszę! Pogoda w końcu sprzyja wycieczkom rowerowym i zbiorom dzikich roślin jadalnych :-)

Oto kwietniowy talerz:



Znalazły się na nim:
czosnaczek z twarożkiem,
jajecznica z  gwiazdnicą,
podagrycznik
smażony z cukinią, papryką oraz czosnkiem przyprawiony ziarnami kolendry,
podbiał jako jadalna dekoracja,
dziki szczypiorek dorzucony do twarogu.

Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o tych roślinach, zapraszam do lektury.

♥ GWIAZDNICA POSPOLITA ♥ 
Stellaria media

Jest to jedna z moich ulubionych baz do sałatek oraz świetny dodatek do jajecznicy.
Zawiera sporo witaminy C. Napar z ziela działa wykrztuśnie - może być pomocny przy chrypce i suchym kaszlu.
Stosowana jest także w preparatach kosmetycznych, poprawiających elastyczność skóry, przyspieszających jej odnowę, nawilżających, zmniejszających wydzielanie łoju.

Gwiazdnica charakteryzuje się tworzeniem "dywanów" - szerokich kęp. Jest zimoodporna, zaszkodzić jej może tylko trzaskający mróz.
Jest lubiana przez zwierzęta, zwłaszcza kury i gęsi, zające, a także owce i kozy.

Podobną rośliną jest możylinek trójnerwowy, jednak jego smak jest gorzki w przeciwieństwie do dość neutralnej "sałatowej" gwiazdnicy. Możylinek ma 3 równoległe nerwy w liściu, natomiast gwiazdnica 1 główny nerw rozgałęziający się na kolejne.

Przepis na surówkę z gwiazdnicą: http://kasiasarna.blogspot.com/2015/03/lesna-kuchnia-gwiazdnica.html

♥ DZIKI SZCZYPIOR ♥ 
Allium Schoenoprasum


Jeśli macie wątpliwości czy znaleźliście szczypior czy trawę, najpierw popatrzcie na kształt - trawy są przeważnie płaskie, szczypior w przekroju jest owalny. Następnie powąchajcie, spróbujcie kawałek - dziki szczypior pachnie cebulą i ma smak taki jak ten ogrodowy.
Najłatwiej spotkać go w widnych lasach lub na ich skraju.
Wspomaga trawienie oraz odporność.


♥ CZOSNACZEK ♥

Alliaria petiolata

Młody czosnaczek pachnie jak czosnek, a co za tym idzie jest świetnym dodatkiem do twarożku, tofu, pieczywa, masła. Powstaje z niego pyszne pesto.
Jest polecany przy nadciśnieniu, miażdżycy oraz infekcjach.

Fajnym pomysłem jest zrobienie oleju czosnaczkowego:
• 1 część ziela
• 5 części oleju lnianego
• troszkę alkoholu 70%
Czosnaczek drobno siekamy i zwilżamy alkoholem. Zalewamy olejem. Regularnie wstrząsamy. Po 1-2 tygodniach możemy takim olejem dosmaczać sałatki i inne dania.

Przepis na pesto z czosnaczka: http://kasiasarna.blogspot.com/2015/04/lesna-kuchnia-czosnaczek-pesto-salatka.html

♥ PODAGRYCZNIK ♥
Aegopodium podagraria

W internecie znajdziemy masę informacji o tym, jak pozbyć się podagrycznika, gdyż jest to bardzo uciążliwy chwast.

W medycynie ludowej stosowany był głównie w leczeniu chorób reumatycznych, dny moczanowej i rwy kulszowej. W czasach średniowiecznych sprzedawany był na targach jako warzywo - nadziemne części stosowano głównie do przygotowywania zup (stąd nazwa ludowa - barszcznica).

Podagrycznik możemy traktować tak jak szpinak, czyli siekać i blanszować. Smaczny jest z nasionami kolendry albo kozieradki. Pasuje do kasz, roślin strączkowych, ziemniaków, jajek, makaronów. Można go kisić albo dosmaczyć nim zupę - nadaje przyjemnego marchwiowego aromatu.

Podobną rośliną jest świerząbek korzenny, ale jest on owłosiony i niesmaczny. Na liściach podagrycznika nigdy nie ma włosków.

Przepis na wegański farsz podagrycznikowy do naleśników: http://kasiasarna.blogspot.com/2016/04/podagrycznik-nalesniki-oraz-zielsko-z.html

♥ PODBIAŁ ♥ 
Tussilago farfara

Jedna z najwcześniej kwitnących wiosennych roślin (dopiero po przekwitnięciu kwiatów, pojawiają się liście).

Ze względu na zawartość alkaloidów z grupy pirolizydyny*, stosowanie podbiału powinno być mocno ograniczone - jeśli go spożywamy, to sporadycznie i w małych ilościach.

Z kwiatów sporządza się przede wszystkim syrop, który działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku.
Kwiaty upycha się warstwami w słoju, przelewając je miodem. Na samą górę warto wlać 2-3 łyżki wódki, zakręcić słój i odstawić przynajmniej na 2 tygodnie.

* Alkaloidy pirolizydynowe to naturalne substancje toksyczne występujące w roślinach. Są kancerogenne, mutagenne i hepatotoksyczne, mogą powodować zatrucia.
Występują  np. w żywokoście, lepiężniku różowym, ogóreczniku, starcu, podbiale i żmijowcu.

7 komentarzy:

  1. może komentarz nie będzie taki jak chciałabyś, ale ... PODAGRYCZNIK!!! o rany, od 13 lat (policzyłam specjalnie!) z większym i mniejszym natężeniem szukam informacji co to jest i jak się tego pozbyć, tylko do tej pory nie znałam jego nazwy ;)
    dziękuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihi, cieszę się, że na coś się przydałam ;)

      Usuń
  2. Zaintrygowała mnie ta gwiazdnica :) Bardzo fajny tekst i świetny blog, będę zaglądać :) świat roślin jest mi bardzo bliski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnaczek i podagrycznik już znalazłam, jednak z utęsknieniem czekam na majową pokrzywę, bo detoks po zimie przyda się każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow talerz wspaniałości ;) Jestem bardzo zainspirowana tymi propozycjami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra, ale czekam na lata by jeszcze więcej perełek zdobyć ;) pozdrawiam, H.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...