11.04.2018

WARZYWNA ZUPA Z MAKARONEM

Zupa raczej nie jest sycąca, więc świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub kolacja.


Składniki:
♥ 200g makaronu - u mnie drobny typu orzo
♥ 100g jarmużu
♥ 5 łodyg selera naciowego
♥ 2 cebule
♥ 3 marchewki
♥ 1 puszka pomidorów
♥ 4 łyżki oliwy
♥ 2,5 litra bulionu
♥ 2 łyżeczki oregano
♥ 2 łyżeczki bazylii
♥ 2 łyżeczki cząbru
♥ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dorzucamy startą marchew, posiekanego selera oraz przyprawy. Smażymy kilka minut.
W międzyczasie zagotowujemy bulion. Dodajemy pomidory oraz warzywa z patelni i makaron.
Gdy makaron będzie już prawie gotowy dorzucamy posiekane liście jarmużu. i gotujemy jeszcze kilka minut.

5 komentarzy:

  1. Idealna na wiosnę i pierwsze ciepłe dni. Organizm przyzwyczaja się do nowych warunków i ma mniejsze zapotrzebowanie na paliwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie na cieplejsze dni. Niesycąca? Oj tam, szczególnie na późną wiosnę będzie jak znalazł. Nie chce się tyle jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jeny, ale narobiłaś mi smaka taką zupą. Totalnie w moim klimaci

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy i chetnie skorzystam z przepisu :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to musi być zdrowe ;P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...