10.05.2018

PĘCZAK Z TOFU

Kasza z warzywami czyli klasyka kuchni wegańskiej. Idealna do zabrania w pudełku do pracy lub szkoły.

Składniki:
♥ 1 szklanka kaszy pęczak
♥ 1/2 szklanki ryżu
♥ 1 puszka czerwonej fasoli
♥ 4 spore ziemniaki
♥ 2 garści szpinaku
♥ 2 cebule
♥ 2 marchewki
♥ 1/4 niedużego selera
♥ kostka tofu (250g)
♥ 1/4 szklanki oleju - do smażenia ziemniaków i cebuli
♥ 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
♥ 1 łyżka majeranku
♥ 1/2 łyżki kminku
♥ 1 łyżka lubczyku
♥ sól do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w plastry ok 1,5cm. Gotujemy je na pół-miękko i odparowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i smażymy je 10-15minut.
Cebulę szatkujemy, smażymy do zarumienienia.
Kaszę oraz ryż gotujemy wraz marchewką pokrojoną w plastry oraz selerem w drobną kostkę. Przyprawiamy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście szpinaku.
Do kaszy z warzywami dodajemy ziemniaki z cebulą, fasolę z puszki oraz tofu pokrojone w kostkę. Mieszamy.

* Kaszę gotujmy w nieprzesadzonej ilości wody, inaczej z dania wyjdzie nam zupa. Lepiej wlać mniej wody i potem w razie potrzeby dolać.

** Jeśli ktoś ma czas, ziemniaki może ugotować dużo wcześniej (na miękko), a potem całkowicie je wystudzić w lodówce, pokroić w plastry i wtedy usmażyć - to jest mój ulubiony sposób na smażenie ziemniaków.

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. U nas pęczak gości często, więc z pewnością skradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam ależ pyszności, teleportuję się do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pęczaku ani tofu jeszcze nie próbowałam. Kaszy spróbuję na pewno, ale tofu to nie jestem pewna, czy się odważę. Na jaki ser byś radziła je zamienić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, chyba zamieniłabym na dodatek jajka, a nie ser :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...