28.05.2018

PLACEK OWSIANY Z POKRZYWĄ

Bardzo prosty przepis, można powiedzieć, ze dwuskładnikowy :)

Składniki:(na 2 małe placki)
♥ 50g pokrzywy
♥ 1/2 szklanki płatków owsianych
♥ 2 łyżki oleju do smażenia
♥ sól, pieprz

Wykonanie:
Płatki mielimy w młynku do kawy, aby uzyskać "mąkę".
Pokrzywę dość drobno siekamy i blanszujemy, aby zmiękła.
Płatki mieszamy z zieleniną, przyprawiamy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smażymy z dwóch stron.

6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, grzech nie spróbować, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piłam pokrzywę ale jeszcze nie miałam okazji zjeść. Musiałabym gdzieś najpierw spróbowac zanim sama zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego? :)
      nawet gdyby okazało się, że pokrzywa Ci nie smakuje, to według mnie warto podjąć ryzyko. Nic się nie traci.

      Usuń
  3. Uwielbiam pokrzywę pić, ale tak do jedzenie to jeszcze nigdy nie dodawałam. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja odwrotnie - za piciem nie przepadam (chyba, że z sokiem jabłkowym), a jeść uwielbiam :)

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda. Pokrzywa jest zdrowa i ciekawi mnie jej smak. Do tej pory uzywałam jedynie do włosów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...