03.05.2018

ZUPA Z POKRZYWY

Mniej więcej w połowie kwietnia pokrzywa wyparła z mojej lodówki szpinak i jarmuż. Teraz to ona króluje w daniach z zieleniną.
Często decyduję się na zupę. Bardzo lubię zjeść na śniadanie taki talerz zielonej mikstury. Ostatnio była to wegańska zupa-krem:


Składniki:
♥ 300g pokrzywy
♥ 300g ziemniaków
♥ 100g kaszy pęczak
♥ 1 l. bulionu warzywnego
♥ 2 cebule
♥ kilka łyżek orzechów laskowych
♥ 2 ząbki czosnku
♥ kilka łyżek oleju ( u mnie lniany)
♥ pieprz, sól

Wykonanie:
Kaszę oraz ziemniaki (pokrojone w kostkę) gotujemy.
Do bulionu wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrzywę, przyprawiamy. Gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
Do miski wlewamy zupę, dodajemy kaszę i ziemniaki, posypujemy orzechami i polewamy chlustem oleju.


Zbiory pokrzywy :-)

5 komentarzy:

  1. Nie wiem czy mialabym ochotę ją spróbować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uważam, że próbować należy wszystkiego :) inaczej n ie będziemy mieć opinii o danej rzeczy.
      Zawsze jest szansa, ze bardzo zasmakuje, a jeśli nie, to trudno :-)

      Usuń
  2. Joanna Skrzypek3 maja 2018 19:30

    Gdzie się nie obejrzę, to widzę pokrzywę! To znaczy, że muszę przestać tylko ją pić, a zacząć używać także przy potrawach :) Ta zupa wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciekawe nigdy nie jadlam, jak to wogole smakuje? Mozna do czegos przyrownac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm.. mozna przyrównać ogółem do zieleny - jeśli ktoś lubi sięgać w kuchni po jarmuż, botwinę, szpinak itd, to spora szansa, że ta zielenina mu posmakuje :)
      Ja osobiście uwielbiam pokrzywę w potrawach, a np. popularny sok mi nie smakuje (chyba, że jest z dodatkiem soku z jabłka)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...