06.06.2018

CIASTO Z MORELAMI I TYMIANKIEM wegańskie

Ciasto owocowe, ale umiarkowanie słodkie.
Na pierwszym planie morele :) wzbogacone dość ostrym aromatem tymianku.



Składniki:
nadzienie:
♥ 1 kg moreli
♥ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
♥ 20 g cukru
♥ świeży tymianek - użyłam kilku długich gałązek
ciasto:
♥ 330g mąki pszennej - krupczatki
♥ 200g oleju kokosowego
♥ 70g cukru pudru
♥ 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem. Dodajemy masło, mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 30 min do lodówki.

W tym czasie siekamy morele (każdą na ok. 6 kawałków).Wrzucamy je do garnka.
Z łodyg tymianku obrywamy same listki i dodajemy do owoców. Zasypujemy cukrem. Gotujemy przez parę minut, aby lekko puściły sok.

3/4 ciasta wałkujemy dość cienko i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do zamrażalki na 15 minut, a potem do piekarnika również na 15 min. w temp. 180c.
Gdy spód będzie gotowy, wykładamy na niego morele, wyrównujemy z wierzchu.
Z pozostałej 1/4 ciasta wycinamy paski i układamy na morelach "kratkę".
Ciasto wkładamy raz jeszcze do piernika, tym razem na ok. 10 minut.
Ciasto całkowicie studzimy i wówczas kroimy.
(ja się trochę pospieszyłam ;) przez co wyszło mniej estetycznie )

8 komentarzy:

  1. Nie jadlam moreli z okcentem tymianku, bardzo mnie zaintrygowalas :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nigdy nie łączyłam takich smaków, więc warto spróbować czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...wegańskie ciasta to jest to! Podoba mi się takie nietypowe połączenie 🙂 zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, ale masz może jakiś pomysł czym można zastąpić morele?:P Nie przepadam za nimi, za to za ciastami wszelakimi jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. brzoskwiniami albo nektarynkami :)

      Usuń
  5. Tymianek połączony ze słodkim, jestem zaskoczony, ale lubię takie nowości testować. Pamiętam jak w dzieciństwie zacząłem smarować żółty ser musztardą, ile było marudzenia matki, że tak się nie je. To fajnie, że kuchnia potrafi zaskakiwać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zawsze z wielką ciekawością i optymizmem podchodzę do nietypowych połączeń i bardzo lubię ich próbować.
      Mój Tata jest osobą, która strasznie się wzbrania przed nowymi smakami, tłumacząc: "bo u mnie w domu nikt tak nie jadł!!". uważam, że dużo traci.

      Usuń
  6. Super ciacho, uwielbiam połączenie moreli i tymianku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...