06.07.2018

LODY Z AWOKADO. KREMOWE, WEGAŃSKIE

Bardzo lubię wegańskie lody, pod warunkiem, że nie są to sorbety (choć te również zdarzają się smaczne), dlatego wyjątkowo upodobałam sobie jako lodową bazę mleko kokosowe. Jest gęste, kremowe i tłuste, podobnie jak awokado i pewnie dlatego taki duet wyjątkowo mi posmakował.


Składniki:
♥ 2 dojrzałe awokado
♥ puszka mleka kokosowego (użyłam tylko gęstej części, wodę odlałam)
♥ 1/4 szklanki cukru kokosowego

Wykonanie:
/Podaję sposób wykonania dla osób niemających maszynki do lodów. Jeśli ją posiadacie, to postępujcie zgodnie z instrukcją/
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy.
Masę przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika.
Mniej więcej co 20 minut mieszamy masę, aby nie zamroziła się na kostkę lodu.
Po ok. 2 godzinach powinniśmy uzyskać konsystencję odpowiednią do zaserwowania.

Na zdjęciu lody są podane z owocami i polane gorzką czekoladą.

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja lodów. Nie używałam jeszcze do niczego nigdy awokado. Do lodów? Ciekawy pomysł 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado jest w mojej kuchni stałe obecne ale lodów jeszcze z niego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ale prosty sposób na lody! Koniecznie muszę spróbować! Czy z owocami też da się tak prosto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :)
      Np lody na bazie zmiksowanych bananów ładnie wychodzą.
      Mleko kokosowe jest kremowe, więc z nim mozna miksować właściwie wszystko wedle upodobań smakowych

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...