29.09.2018

KOTLETY Z SOCZEWICY I ZIEMNIAKÓW wegańskie

Bardzo polubiłam te kotlety!
Po pierwszej partii, zaraz usmażyłam kolejną, żeby mieć zapas do zabrania do pracy.

Soczewicy nie gotowałam, ale moczyłam w wodzie - nadało to kotletom nieco "grochowego" smaku, typowego np. dla mąki z ciecierzycy. Do tego dorzuciłam sporo aromatycznych przypraw, ale też nasze swojskie ziemniaki pełnią tu ważną rolę.


Składniki:
♥ szklanka czerwonej soczewicy
♥ 2 ziemniaki
♥ 2 marchewki
♥ duża cebula
♥ 1/2 szklanki bułki tartej

♥ 3 ząbki czosnku
♥ plaster 3cm imbiru
♥ 2 czubate łyżki suszonych liści kolendry (lub więcej świeżej)
♥ 2 łyżeczki kuminu (=kminu rzymskiego) - ziarna rozcieramy w moździerzu
♥ łyżeczka curry
♥ 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (dla mnie to jest max bo nie umiem jeśc ostrego, ale jak ktoś lubi - niech da więcej ;) )
♥ łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
♥ sok z 1/2 cytryny
♥ sól do smaku
♥ olej do smażenia

Wykonanie:

Surową soczewicę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 25 minut.
W tym czasie ścieramy na tarce ziemniaki i marchew, a cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem i startym imbirem. Smażymy pod przykryciem, aż dojdą (ważne, aby ziemniaki nie były surowe).
Soczewicę dokładnie odsączamy z wody, można sobie pomóc ręcznikiem.
Wrzucamy ją do naczynia, dodajemy warzywa z patelni, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Miksujemy blenderem na masę.
Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju  i smażymy niewielkie kotleciki, aż zezłocą się z dwóch stron.

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł chętnie bym spróbowała takich kotletów

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio bardzo polubiłem soczewicę. Szczególnie czerwoną, bez namaczania, szybko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zdrowsza wersja ziemniaka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...