27.09.2018

ULUBIONE RACUCHY

Zastanawiałam się nad publikacją tego przepisu, bo racuchy zna przecież każdy. Jednak każdy robi je w inny sposób.
Ja sama wykorzystuję różne przepisy, najczęściej wegańskie, ale mój ulubiony to ten na bazie kefiru lub na drożdżach - dziś prezentuję ten pierwszy:

Składniki:
(na 12 sztuk)
♥ 1 1/2 szklanki mąki pszennej
♥ szklanka kefiru
♥ 1 jajko
♥ 2 jabłka
♥ mała saszetka cukru wanilinowego
♥ łyżeczka octu jabłkowego
♥ pół łyżeczki sody
♥ szczypta soli
♥ opcjonalnie: łyżka cukru pudru na wierzch
♥ olej do smażenia

Wykonanie:
Kefir mieszamy z jajkiem, cukrem, sodą oraz octem.
Dosypujemy mąkę, mieszamy.
Jabłka siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do ciasta.
Na pateni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy średniej wielkosci racuszki. Smażymy z dwóch stron.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...