03.10.2018

CIASTO FILO Z TOFU I SZPINAKIEM

Jeśli zdarzy mi się sięgnąć po gotowe ciasto mrożone, wybieram filo. Uważam, że daje większe możliwości niż popularne ciasto francuskie, a poza tym ma krótszy skład: w tym, które kupiłam jest mąka, woda, sól i sorbinian potasu(konserwant).
Filo po upieczeniu jest bardzo chrupiące i neutrale w smaku, pasuje do wszystkiego. Jego pojedyncze arkusze są cienkie niczym pergamin.

Składniki:
♥ 6 kawałków ciasta filo (tzn 6 pojedynczych płacht wyjętych z całości)
♥ 200g świeżego szpinaku
♥ 200g tofu
♥ 3 cebule
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 1/3 łyzeczki gałki muszkatałowej
♥ łyżeczka świeżozmielonego pieprzu
♥ sól do smaku
♥ oliwa

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno szatkujemy. Smażymy je na oliwie, aż się zeszklą. Dorzucamy posiekane liście szpinaku i smazymy jeszcze przez chwilę, doprawiając gałką, solą i pieprzem.
Arkusze ciasta filo rozdzielamy po 3 sztuki. Zczepiamy je dłuższymi krawędziami, tak aby otrzymać jeden wiekszy arkusz.
Farsz odsączamy z nadmiaru wody - nie może być cieknący.
Rozkłądamy farsz równomiernie wzdłuż dłuższej krawędzi.
Ciasto rolujemy w zawijasa i kładziemy na posmarowanej oliwą foremce.
Wierzch ciasta smarujemy oliwą.
Zawijasa pieczemy w 180c przez 40 minut.




(taki zawijas jest porcją dla jednej osoby, więc można albo podwoić ilość sładników i zrobić jeden większy, albo upiec dla każdego osobny, jeśli chcemy przygotywać to danie dla bliskich.)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...