07.10.2018

MAKARON Z DYNIĄ

Przeglądając facebooka, zauważyłam, że wiele osób szuka obecnie pomysłów na wykorzystanie dyni.
Mam nadzieję, że poniższym przepisem, trafię w gusta niektórych z Was :-)




Polecam, aby użyć konkretnie dyni HOKKAIDO - ona się ładniej usmaży, smaczniej niż inne.
Zdarzało mi się, że inne dynie - które bardzo lubię do zup czy ciast - na patelni traciły na smaku i konsystencji.

Składniki:

(na 3 porcje wielkości tej ze zdjęcia)
♥ 1 mała dynia Hokkaido
♥ pełna garść jarmużu
♥ 1 duża cebula
♥ 1 granat
♥ 200 g makaronu - u mnie orkiszowy
♥ 2 łyżki soku z cytryny
♥ sól i świeżo zmielony pieprz
♥ 3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Makaron gotujemy.
Dynię kroimy w kostkę (nie trzeba obierać).
Szatkujemy cebulę, liście jarmużu rwiemy na małe kawałki, usuwając grube łodygi.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dynię. Smażymy, czasem mieszając, aby się trochę zarumieniła. Dorzucamy cebulę, smażymy jeszcze parę minut. Pod koniec dorzucamy jarmuż, przyprawiamy. Smażymy chwilę aż liscie zmiękną.
Warzywa z patelni mieszamy z makaronem, granatem oraz sokiem cytryny.


5 komentarzy:

  1. Mam jeszcze pol dyni wlasnie Hokkaido, wiec skorzystam z przepisu i jutro obiadek jak marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynie Hokkaido uwielbiam samą z piekarnika, tylko lekko przyprawioną. Najlepsze jest w niej to, że nie trzeba jej obierać że skórki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze cos nowego :) poki co u mnie tylko krem z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dynię i spróbuję zrobić to danie

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie dynia czeka na przerobienie i chyba tym razem zrobię kopytka :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...