10.10.2018

ZAPIEKANKA WARZYWNA POD BATATEM

Użyłam batata, głównie dlatego, że kolor pomarńczowy wnosi jesienny klimat do potraw.
Poza tym, nie miałam akurat zwykłych ziemniaków. Jednak one też by się tutaj sprawdziły i pysznie skomponowały z pieczarkami.
Zróbcie jak chcecie :)

bataty-przepis

Składniki:
♥ 2 bataty
♥ 500g pieczarek
♥ 200g zielonej soczewicy
♥ 2 marchewki
♥ cebula
♥ 4 ząbki czosnku
♥ łyżka cząbru
♥ łyżka tymianku
♥ sól i pieprz do smaku
♥ oliwa
♥ garstka orzechów laskowych

Wykonanie:

Bataty gotujemy i rozgniatamy na papkę. Dodajemy łyżkę oliwy, solimy. Mieszamy.
Gotujemy soczewicę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojone pieczarki oraz startą marchewkę. Solimy, pieprzymy, doprawiamy cząbrem i tymiankiem. Smażymy 10 minut.
Do warzyw z patelni dodajemy soczewicę. Mieszamy.
Warzywa przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
Na to wykładamy bataty.
Posypujemy przepołowionymi orzechami laskowymi.
Zapiekankę wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 240c.
Dla lepszej konsystencji warto ją trochę przesudzić przed zjedzeniem.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...