15.10.2018

ZUPA MLECZNA Z DYNI

Dynia z mlekiem tworzą bardzo smaczny duet, który chętnie wykorzystuję w słodkich koktajlach oraz zupach. Czasem są to pikantne zupy na mleku kokosowym, a czasem - tak jak poniżej - lekko słodkie kremy w sam raz na śniadanie.
Kiedy dorzucimy do tego domowy makaron, to juz w ogóle poezja (a zarazem prostota!) smaku :)


Składniki:
(na 2 porcje)
Zupa:
♥ 500g dyni (użyłam Hokkaido)
♥ 500ml mleka sojowego (użyłam domowego, niesłodzonego)
♥ łyżka słodzidła - może być to cukier lub dowolny zamiennik
♥ troszkę wanilii/esencji waniliowej
♥ łyżeczka cynamonu
♥ 2 łyżki oleju kokosowego


Do tego może być sklepowy makaron lub samodzielnie zrobione zacierki:
♥ 200 g mąki pszennej ( u mnie biała wymieszana z razową)
♥ 2 małe jajka (lub woda w wersji wegańskiej)
♥ szczypta soli

Wykonanie:

Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę.
Dodajemy cukier, cynamon oraz ziarenka wyskrobane z niecałej laski wanilii.
Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką 10 minut.
Dodajemy olej kokosowy, zupę miksujemy blenderem.

Jeśli zdecydowaliśmy się robić zacierki, ciasto najlepiej przygotować w trakcie gotowania zupy lub wcześniej:
Do mąki dodajemy sól oraz jajka lub w wersji wegańskiej wodę, tak aby uzyskać gęste ciasto, takie z którego da się ulepić kulę, a następnie odrywać drobne kawałeczki. Kulę można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkowac i wykroić drobne kluseczki. ( u mnei nie wyszły aż tak drobne ;) - spieszyłam sie )

Po zblendowaniu zupy, wstawiamy ją ponownie na ogień i wrzucamy zacierki.
Zupę gotujemy przez kilka minut stale mieszając, aby kluski się nie posklejały.

Myślę, że zamiast zestawu mleko+cukier+wanilia, można też siegnąć po jakieś smaczne mleko waniliowe, jeśli ktoś chce sobie uprościć.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupki. Musze spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia na słodko to nie mój smak. Kiszona, na ostro, zapiekana, w occie z przyprawami za to bardzo mi podchodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm takiej zupełnie na słodko jeszcze nie jadłam. Zawsze ją przełamuję czymś, cebulą na przykład. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przeważnie też. np lubię ją mocno doprawic wędzoną papryką albo dusić z pastą curry.
      Jednak z suszonymi daktylami albo miodem tez uwielbiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...